آکادمی کــارا

نکات کلیدی در طراحی سیستم های تهویه مطبوع برای کاهش ویروس کرونا

“برگرفته از مقاله ASHREA”

Kara-Spacer-01
covid19-online

کرونا ویروس و راه های انتقال آن

ویروس کرونا از طریق حرف زدن، سرفه کردن، عطسه کردن از فردی به فرد دیگر منتقل و در فضایی که فرد ناقل در آن هست پخش می شود. همچنین زمانیکه فرد بیمار از سرویس بهداشتی استفاده می کند زمانی که سیفون فعال می شود ویروس در فضا پخش می شود. در شکل های زیر راههای پخش ویروس در فضا و اندازه قطرات حامل ویروس و میزان پرتاب آن ها نشان داده شده است.

کرونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که از جمله برخی از آنها می توان به ویروس سرماخوردگی ، سارس و .. اشاره نمود.این ویروس ها به طور طبیعی در پستانداران و پرندگان شیوع پیدا می کنند که هفت نوع آن به انسان منتقل شده است. منظور از کرونا ویروس در واقع نوع کووید ۱۹ از ویروس کرونا می باشد. ویروس کرونا قطری حدود 0.12 میکرون دارد که ساعتها در هوا و چند روز روی سطوح زنده می ماند.

نکته ی بسیار مهم در مورد این ویروس سرعت بالای انتشار آن می باشد. به دلیل گستردگی ابعاد موضوع در این مقاله تنها به نقش تهویه مطبوع در شیوع و یا کنترل این ویروس جدید و مرموز پرداخته می شود.

تهویه هوا

انتقال ویروس از طریق هوا را می توان با تهویه، تعویض ، فیلتراسیون مناسب و کنترل دما و رطوبت هوا کنترل نمود. امروزه بیش از 90 درصد مردم بیشتر وقت خود را در داخل ساختمان‌ها سپری می‌کنند و کیفیت هوای داخل این ساختمان‌ها بسیار مهم است. مواردی مانند گرد و غبار، ویروس‌ها، باکتری‌ها و ذرات شیمیایی می‌توانند کیفیت هوا را کاهش دهند و سیستم تنفسی و ایمنی انسان‌ها را دچار مشکل کنند. انواع آلرژی‌ها و بیماری‌های اپیدمیکی مانند کرونا (COVID-19) همگی می‌توانند ناشی از یک هوای بی‌کیفیت باشند. با این حساب کیفیت هوا از اهمیت زیادی برخوردار است. بالابردن کیفیت هوای داخلی، جدای از نقشی که می‌تواند در کاهش انتشار ویروس داشته باشد، می‌‌تواند از ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن نیز جلوگیری کند و درنتیجه شانس ابتلا به این بیماری در نهایت کاهش پیدا خواهد کرد.

تهویه و تعویض هوا اگر به خوبی انجام شود از غلظت ذرات ویروس موجود در هوا کاسته می شود، بهتر است این تعویض هوا و جایگزینی هوای تازه از طریق دستگاههای انرژی ریکاوری انجام شود تا انرژی ساختمان هدر نرود، توزیع هوا در فضا باید با سرعت پایین انجام شود. سیستم تهویه مکانیکی در آشپزخانه و سرویس های بهداشتی تعبیه شده و روشن باشد. در فضاهای بدون تهویه مکانیکی، پنجره ها و دریچه های بیرونی تنها راه تامین هوای تازه هستند و باید به طور دائم باز باشند پنجره و دریچه ها به صورت نیمه باز باشند تا هوا راحت تر به بیرون جریان یافته، تعویض هوا و رقیق سازی بهتر انجام شود. همچنین اگر فضایی نیاز به ایزوله شدن داشته باشد توزیع هوا باید به گونه ای باشد که فضا فشار مثبت شود.

فیلتراسیون

در سیستم های تهویه مرکزی که از هوای برگشتی استفاده می کنند، در صورت امکان دمپرهای هوای برگشتی باید تماما بسته شوند و وجود فیلتر در کانال هوای برگشتی دلیلی برای استفاده از آن نمی شود زیرا فیلترهای استاندارد موجود قادر به حذف ویروس نیستند. طبق گزارش MERV با توجه به ابعاد ویروس تنها فیلترهای هپا HEPA با حداقل راندمان 13 (H13) این توانایی را دارند، که به دلیل افت فشار و هزینه بالای این فیلترها در همه جا کاربرد ندارند و فقط در موارد خاص می توان از آنها استفاده نمود.

فیلترهای نصب شده در تجهیزات هواساز قابلیت جذب ویروس ها را نداشته ولی قادر به جذب ذرات بزرگ تر حامل عوامل بیماریزا می باشند.

قطرات حاوی ویروس کووید 19 بزرگتر از 5 میکرون است و آئروسل های حاوی ویروس کمتر از 5 میکرون است.

لامپ های UV

ویروس زمانی که در معرض UV قرار می گیرد RNA/DNA آن دچار تغییر شده و وامکان تکثیر آن از بین میرود، لامپ های UV می تواند به صورت پرتابل باشد و یا در کانال، در جعبه هواساز و یا در زیر سقف نصب شود.

 

کنترل دما و رطوبت

رطوبت طراوش شده از گیاهان ،افراد،پخت و پز…. از عوامل فراهم شدن شرایط رشد و انتشار باکتری ها و ویروس های بیماریزا در محیط های داخلی ساختمان شناخته می شود . رطوبت کنترل نشده و خارج از حد مجاز که از مکان مناسب به بیرون رانده نشده است خود عاملی موثر در رشد و انتشار حشرات و میکروبهای مضر و قارچها ، باکتری ها و ویروس ها شده که دلیلی بر گسترش بیماری و ناراحتی می گردد .

مطابق شکل زیر از طریق کنترل رطوبت نسبی در محدوده 40 تا 60 درصد میزان احتمال انتقال ویروس کاهش می یابد.

 
مقالات آکادمی کارا

به مقالات علمی و تخصصی علاقه دارید؟ پس همه مقالات رو مطالعه کنید و اطلاعات خود را به روز نگاه دارید

در مورد کارا تهویه بیشتر بدانید
به چه چیزی نیاز دارید؟