منطقه بندی مناسب فضا و استفاده از سیستمهای تهویه و تجهیزات کنترلی جداگانه برای هر یک از فضاهای مستقل و مجزا، موجب کاهش مصرف انرژی و ایجاد شرایط آسایش مورد نظر میشود. برای فضاهای با بار سرمایی متفاوت باید از دستگاهها و تجهیزات کنترلی مجزا استفاده شود، که این تفاوت ناشی از عوامل مختلف مانند کاربری فضا، معماری فضا و… میباشد.
- بازیافت گرمایی که از ساختمان به محیط دفع میشود، یکی از عوامل بسیار تأثیرگذار در کاهش مصرف انرژی تجهیز، آب و استهلاک تجهیزات است. این بازیابی انرژی، بسیار آسان و کم هزینه بوده، همچنین صرفهجویی قابل توجهی در هزینه جاری ناشی از مصرف انرژی، نگهداری و استهلاک تجهیزات اصلی و جانبی تهویه مطبوع به همراه خواهد داشت. مقدار بازیابی گرما به اندازهای میباشد که به راحتی میتوان ضمن تأمین آبگرم مصرفی ساختمان، در گرم کردن و گرم نگهداشتن آب استخر و سایر مصارف استفاده نمود و حجم قابل توجهی در انرژی الکتریکی، سوخت (گاز شهری) و آب مصرفی صرفهجویی نمود و از انتشار گازهای مسموم و خطرناک ناشی از سوختن سوخت را به محیط زیستمان جلوگیری نماید.
- مکان نصب، نوع ساختار و ظرفیت فن کویلها باید مناسب و متناسب انتخاب شود.
- انتخاب صحیح فن کویلها: فن کویل را بر پایه سرعت بالا انتخاب نمایید اگر براساس سرعت پایین یا متوسط انتخاب شود امکان تغییر ظرفیت و کنترل دقیق دما توسط ترموستات را از دست می دهید. ( با انتخاب فن کویلها براساس سرعت متوسط امکان کنترل را از سرعت بالا، متوسط، پایین و خاموش به سرعت متوسط، پایین و خاموش تنزل دادهایم و اگر ملاک انتخاب براساس سرعت پایین باشد امکان کنترل به سرعت پایین و خاموش تنزل مییابد، در نتیجه ضمن هزینه بیشتر در خرید تجهیز، کنترل نامناسب دما در شرایط غیر آسایش را با نوسان دمایی اتاق در پی دارد. پس توجه داشته باشیم که فن کویل را با سرعت بالا انتخاب و در محاسبات لحاظ نماییم.)
- با استفاده از شیر سه راهه و دو راهه در فن کویلها ضمن فراهم نمودن کنترل دقیق دما در فصول گرم و سرد مقدار قابل توجهی از هدر رفتن انرژی جلوگیری میکنیم. گردش غیر ضروری آب در بخشی از فضای ساختمان سبب هدرروی شدید انرژی میشود.
- مسیر لوله کشی کوتاه و با حداقل اتصالات به صرفهجویی در مصرف انرژی کمک میکند.
- در صورتیکه سایز پمپ متناسب با تجهیزات و طول مسیر، به درستی انتخاب شده باشد، جهت تنظیم جریان آب نیازی به استفاده از شیرهایی به منظور کنترل دبی که افت فشار بالایی دارند، نمیباشد. بنابراین از شیر دروازهای (Gate valve) یا انواع دیگر به منظور قطع و وصل جریان آب، با افت فشار پایین استفاده نمایید تا مصرف الکتریکی مورد نیاز برای گردش آب به حداقل و شرایط بهینه برسد. ( توجه داشته باشید که پمپ در تمامی لحظات و فصلها در حال کار میباشد.)
- جایگزینی و تأمین هوای تازه در ساختمان به کمک روشها و تجهیزات جدید ویژه ضمن کمک به صرفه جویی در مصرف انرژی (حداقل 50 درصد صرفه جویی در تأمین هوای تازه) سبب کوچک شدن سایز تجهیزات سرمایشی و گرمایشی (چیلر، برج خنک کننده، دیگ، مشعل و پمپها) میشود. که سرمایهگذاری اولیه و هزینه جاری را نیز کاهش میدهد. استفاده از هواسازهای معمول روش قدیمی میباشد که سالهاست در جوامعی که انرژی پر بهاست جای خود را به روشها و تجهیزات دیگر و جدید سپرده است.)
- فیلتر هوا، برج خنک کننده و سطوح انتقال حرارت را از گرد خاک، رسوب و آلودگی پاک نگه دارید. شایان به ذکر است لایه رسوب در مبدلهای حرارتی چیلر تا 35 درصد مصرف انرژی را میتواند بالا ببرد.
- دمای آب دیگ شوفاژ را بین 50 تا 60 درجه قرار دهید این دما شرایط بهینه آسایش و حداقل مصرف انرژی را مهیا میکند. همچنین با تنظیم این دما فن کویلها هوایی با رطوبت و دمای خوشایند تأمین میکنند.
- سایز مشعل نباید بزرگتر از ظرفیت دیگ باشد! این امر سبب تلفات زیاد گرما به واسطه خروج از دودکش میشود که امکان جذب گرما توسط دیگ کوچکتر مهیا نمیباشد. بنابراین توصیه میشود ظرفیت دیگ 15 الی 20 درصد بزرگتر از ظرفیت مشعل در نظر گرفته شود. همچنین ظرفیت مشعل را متناسب با بار گرمایی محاسبه شده ساختمان در نظر بگیرید.
- مزایای استفاده از هواساز با یک کویل (کویل سرمایی) به جای استفاده از دو کویل (کویل سرمایی + کویل گرمایی)
1- ابعاد کوچکتر
2- وزن کوچکتر
3- میزان مصرف انرژی کمتر (توان مصرفی فن)
4- سطح صدای کمتر
5- کاهش هزینه خرید هواساز
6- کاهش هزینه خرید تجهیزات (شیرهای کنترلی و …)
7- کاربری آسانتر، با تغییر فصل نیازی به باز و بسته کردن برخی از شیرها برای تعویض کویلها نیست.
8- میزان مصرف انرژی (مصرف گاز) برای گرمایش حداقل 10 درصد کاهش مییابد. میتوان دمای دیگ را به جای 70-80 درجه سانتی گراد روی 50-60 درجه سانتی گراد تنظیم نمود که این امر به شدت میزان مصرف انرژی را کاهش میدهد.
* لازم به ذکر است که استفاده از هواساز با دو کویل تنها برای کاربردهای 4 لولهای یا به منظور رطوبت گیری توصیه میشود. در غیر اینصورت استفاده از هواساز تک کویل مزایای فوق را به همراه دارد. هنگامی که شبکه لوله کشی براساس سیستم دو لولهای طرح و اجرا شده است، استفاده از تجهیز چهار لولهای (هواساز با دو کویل) هیچ تعریفی ندارد. همانطور که فن کویلهای دو لولهای تنها دارای یک کویل میباشند و در فصل گرم برای سرمایش و فصل سرد برای گرمایش مورد استفاده قرار میگیرند.
مطابق شکل زیر از طریق کنترل رطوبت نسبی در محدوده 40 تا 60 درصد میزان احتمال انتقال ویروس کاهش می یابد.